Bli biodlare

 

 

Lättaste sättet att bli biodlare är att gå en nybörjarkurs och bli medlem i vår biodlarförening. En annan väg är att kontakta någon i styrelsen, så hjälper vi dig vidare. Föreningens styrelse hjälper gärna till med råd och hjälp, din första utrustning, bin och annat som behövs. Våra föreningsmöten ger bra kontakter och nya kunskaper om bin, biodling och honungshantering.
Att vara biodlare ger många fördelar:

  • En trevlig och nyttig hobby eller verksamhet.
  • Del i en förening.
  • Egen honung.
  • Flera och större bär & frukter.
  • En prydnad på tomten eller på gården.

Saker du behöver för att börja med biodling:

  •  Komplett bikupa – Biredskapsaffär.
  • Ramar med vax – Biredskapsaffär.
  • Borste och kupkniv – Biredskapsaffär.
  • Rökpust – Biredskapsaffär.
  • Skyddskläder – Biredskapsaffär.
  • Slunga – Biredskapsaffär.
  • Bin – Annan biodlare.

Utrustning
Komplett Bikupa: pris ca. 2500:-
Köp gärna en helt ny om du har möjlighet istället för att köpa en begagnad. Det är mycket roligare att arbeta med ”sina” grejer och det finns även en liten risk för att få med sig någon sjukdomssmitta från en begagnad kupa. Det finns en uppsjö med modeller av kupor, men i Sverige har man oftast uppstaplingskupa. Många hobbyodlare använder också sig av en kupa som heter trågkupa. Skillnaden mellan dem är en smaksak men oftast rekommenderas man att använda en uppstaplingskupa, eftersom den är lättare att lyfta och arbeta med. Trågkupan är trevligare att se på och lite roligare för nybörjaren men den är tung och svårflyttad.

Plast eller trä?
Detta är en  smaksak. En plastkupa har fördelar, t.ex. motståndskraft mot mögel och lätta att hantera. Träkupan är trevligare i en trädgård och har en mer känsla av ”äkta” bikupa. Välj en kupa som du trivs med och vill arbeta med och som har rätt rammått. Se nedan.
Ramar med vax: pris ca. 800:- ( transformator, kaktråd, rullställ, vax, trådspännare).
Det finns ett flertal olika rammått. Valet av rammått bör göras med omtanke, beroende på hur det ser ut med sin egen biodling i framtiden. Det är dyrt och komplicerat att byta ramformat i efterhand. Några vanliga rammått är Svea, Halvsvea, Lågnormal, Norsk ram och LS. Om man står i valet att köpa nytt så kanske man skall tänka efter lite om man väljer Svea ramar, de är stora och blir väldigt tunga vid lyft. Tänk även på att du måste vara ”kompatibel” med den odlaren som du köper bina ifrån för att slippa komplicerad konvertering som nybörjare.
Borste och kupkniv pris ca.150:-.
Köp en kupkniv som du själv tycker passar bra, det finns ett flertal olika med olika utformningar men funktionen är den samma. Det får gärna vara en lackad i en stark färg så man inte förlägger den någonstans. Borstar finns också i ett flertal utförande med olika kvalitéer på borsten, både naturborst och nylon, alla modeller uppfyller sin funktion.
Rökpust pris ca. 250:-.
Rökpust finns som klassiska rökpustar där man eldar inuti en kammare samt moderna sprayflaskor med konströk. Rekommenderat är det att välja en klassisk rökpust inte allt för stor om man inte planerar skaffa många samhällen. En liten rostfri pust är det som de flesta nybörjare rekommenderas att välja.
Skyddskläder pris ca. 600:-.
Skyddskläder finns i ett flertal utförande som allt annat, det finns lösa slöjor, det finns hattar med nät och kompletta overaller med löstagbar slöja. Till nybörjaren rekommenderas en hel overall med löstagbar slöja, det kan vara lite klumpigt och varmt men att slippa bistick när man är nybörjare är guld värt. När det gäller skyddshandskar så gäller samma princip att välja det man själv tycker om, det finns ett flertal olika modeller i olika kvaliteter allt från impregnerat tyg, konstskinn till getskinn. Låt plånboken och känslan får styra här.
Slunga pris ca. 3000:- och uppåt.
Honungslunga är den som kostar mest i starten, om man har möjlighet att få låna en slunga de första åren, kan man spara mycket pengar. Om du väljer att köpa en slunga, köp inte små bordslungor utan satsa på en rejäl manuell golvmodell. Kontrollera rammåtten så att ramarna passar. Försök att hitta en slunga som tar många rammått, så kanske du kan dela den med andra biodlare. Det finns mycket avancerade slungor som har motorer och som är självvändande – dem kan titta på när man har så många samhällen att man känner att man börjar ”växa ur” den första. Generellt är det mycket bra andrahands- värde på slungor om man sköter dem ordentligt.
Bi pris ca. 1500 – 3000:-.
När man kommit så här lång att det är dags att skaffa bi börjar det bli kul. Hela samhällen kan du köpa av andra odlare, räkna med ett pris mellan 1500:- till 3000:- beroende på vem och vart i landet man befinner sig. En avläggare (en delat samhälle) kan du få eller köpa runt midsommar av många odlare. Tänk på att det kan vara bra att kontakta den lokala bitillsynsmannen före köp samt skicka in blankett om anmälan av uppställningsplats för bisamhälle som du hittar på Jordbruksverkets hemsida (blankett v16) till Länsstyrelsen. Kontrollera även varroazoner på Jordbruksverkets hemsida innan köp så du vet att du får transportera bina dit du vill.
Totalt får man räkna med ungefär 10 000:- för att komma igång. Det du köper håller många år och har ofta bra andrahandsvärde.